STU - Særligt Tilrettelagt Undervisning
På Neurocenter Østerskoven tilbyder vi STU-forløb til unge med medfødt eller erhvervet hjerneskade.
Hvad er STU?
STU står for "Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse" og er et uddannelsestilbud til unge mellem 15 og 25 år med særlige behov, som ikke kan gennemføre en almindelig ungdomsuddannelse. Uddannelsen, der varer tre år, skal påbegyndes, før den unge fylder 25 år. Uddannelsen giver unge kompetencer til at leve et så selvstændigt og aktivt liv som muligt. Hvis de unge har potentiale for det, sigter uddannelsen også efter at skabe muligheder for videre uddannelse eller beskæftigelse.
Individuel tilpasning
Vores STU er skræddersyet til den enkelte – med mindst 840 undervisningstimer årligt og justeret efter individuelle behov. I samarbejde med Ungdommens Uddannelsesvejledning (UU) vurderes, om en ung er i målgruppen for STU, og hvis man er det, kan UU visitere videre til os på Neurocenter Østerskoven.
Indholdet i STU-forløbet
STU-forløbet begynder ofte med et afklaringsforløb på op til 12 uger, hvor vi sammen med den unge og eventuelt pårørende undersøger ønsker og behov. I dialog med UU-vejlederen udvikles en individuel uddannelsesplan, som løbende justeres for at sikre, at uddannelsen fortsat opfylder den unges behov.
Planen er todelt:
• Alment dannende del: Fokuserer på personlig og social udvikling, som skal styrke selvværd, identitet og sociale kompetencer.
• Fagligt orienteret del: Mere specifik og målrettet for at udvikle faglige færdigheder og interesser.
Med en høj faglig ekspertise inden for hjerneskadeområdet tilrettelægger vi undervisningen struktureret og målrettet, så den passer til den enkeltes læringsrammer og potentiale.
Hele mennesket i fokus
På Neurocenter Østerskoven møder vi hver enkelt ung og tilpasser læringsmetoder, der understøtter personlige behov og styrker den enkelte. Vi ser det hele menneske, og derfor prioriterer vi tæt samarbejde med familien, det sociale nærmiljø og eksterne samarbejdspartnere.
Fag og fokusområder
Undervisningen i STU bygger på fast struktur og genkendelighed. Vi arbejder målrettet med kommunikation og er nysgerrige på, hvordan vi bedst skaber en kommunikationsramme, der passer til den enkelte og hans eller hendes kommunikative udvikling.
Eksempler på fag, vi tilbyder i STU:
• Identitet, personlig udvikling og social træning
• Samfund og kultur
• Krop, motion og idræt
• Seksualitet, pubertet og udvikling
• Sang og musik
• Kommunikation og forståelsesstrategier
• Matematik, engelsk og dansk
• Natur og teknik
• Temabaserede forløb
Med fokus på relations- og ressourceorienteret pædagogik og neuropædagogiske elementer sikrer vi, at alle aktiviteter og læringsmål er tilpasset den unges behov. Vi samarbejder tæt med bodelen, det sociale nærmiljø, praktiksteder, forældre og andre samarbejdspartner.
Eksempel på STU-skema
Opdateret